داستان تولد
خانه توسعه تجارت

دنیا در حال تجربه ی یک تغییر و تحول خیرهکننده در عرصه اقتصاد و تجارت است و این حجم از تحولات شتابنده، شاید فراتر از توان هضم کشورهای دنیا به ویژه کشورهای کمتر توسعه یافته باشد. این در حالی است که کشورهای پیشرفته برای ماراتن تولیدات خود، نیازمند بازارهای جدید هستند و همین نیاز، رقابت کشنده ای را به کانون کشورهای کمترتوسعه یافته کشانده است. با این حال، آمارهای تجارت جهانی، کاهش رشد حدوداً 20 درصدی را در طول یک دهه ی گذشته در تجارت بین الملل نشان میدهد و این روند معکوس تقاضا، باعث ظهور پدیده هایی چون ملی گرایی، اعمال تعرفه های بالای بازرگانی بر اقلام وارداتی و حتی جنگ تجاری شده است و شاید شیوع ویروس کرونا، بزرگترین ضربه را به این شتاب فرساینده در جهان تولید و تجارت وارد کرد و منحنی رشد اقتصاد را تقریباً به نصف میزان دهه نخست قرن ۲۱ رسانید. کاهش نرخ رشد تجارت جهانی، یعنی کاهش تولید، کاهش سفرهای تجاری و در نتیجه کاهش شاخص رشد اقتصادی که قطعاً بر میزان اشتغال و درآمد سرانه کشورها نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.
در چنین شرایطی بود که خانه توسعه تجارت (Trade Promotion Home) با هدف تغییر نگاه فعالان اقتصادی نسبت به تجارت بین الملل، بازنگری در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشورها و اصلاح ساختار صنایع کوچک و متوسط به ویژه در دوران پسا کرونا، پا به عرصه وجود گذاشت و با مشارکت صاحبان اندیشه، نخبگان، اهالی فن و صاحبان صنایع در صدد بازتعریف دنیای جدید تجارت شد. دنیایی که در آن مفاهیم تولید و تجارت در حال تغییرند و دیگر نمیتوان با همان الگوهای قدیمی، فرآیند رشد و توسعه را در آینده طی کرد و گسترش جغرافیایی تجاری را محقق ساخت.
خانه توسعه و تجارت با تحلیل فرصتها و تهدیدها، وضعیت موجود و مطلوب و آسیب شناسی فرآیندهای مدیریتی در صدد تعریف و تدوین الگوهای جدید برای مفاهیمی چون رقابت پذیری، برندینگ، R&D ، تنوع بخشی به محصولات و خدمات تجاری، دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی گرم برآمده است و امیدوار است که با تبدیل شدن به یک کانون نخبگی در این عرصه، نقش متفاوتی را در آینده تجارت جهانی ایفا کند.
خانه توسعه تجارت ایران
ایران نیز به عنوان یکی از اعضای جامعه جهانی، از ظرفیتهای استثنایی بیشماری همچون ذخایر عظیم زیرزمینی، منابع مستعد طبیعی، نیروی تحصیلکرده جوان، موقعیت ممتاز جغرافیایی و استعدادهای تاریخی، فرهنگی، اقلیمی برای گردشگری برخوردار است و حدوداً 1/2 درصد جغرافیا و 1/2 درصد جمعیت جهان را در اختیار دارد و عناوین وسوسه انگیزی همچون نوزدهمین بازار بزرگ دنیا و بیست و یکمینGDP جهان را در فهرست مزیتهای رقابتی خود جای داده است. اما به لحاظ تجارت خارجی، سهم ایران از تجارت جهانی کمتر از نیم درصد است و این خود نشان میدهد که ساختار تجاری کشور در حال حاضر برای تحقق هدف ۲۰۰ میلیارد دلاری صادرات ناکارآمد و ناتوان است.
صادرات نفتی و غیرنفتی کشور به ویژه با اعمال دور جدید تحریم های آمریکا، عقبگردی تاریخی را تجربه و روندی نزولی را طی کرد. با این حال به نظر میرسد که سهم تحریم های خارجی در ناکارآمدی ساختار تجاری کشور چندان که بر آن تأکید میشود، مهم و تأثیرگذار نیست؛ چرا که اگر تمام تحریمها نیز برداشته شوند و روابط بین المللی و بانکی ایران نیز با دنیا برقرار شود، باز هم روند رشد تجارت خارجی کشور نسبت به گذشته تغییر فاحشی نخواهد کرد.

واقعیت این است که ساختار اقتصادی و تجاری کشور ما از چندین ضعف بزرگ داخلی رنج میکشد:
- تعداد شرکتهای بزرگ تولیدی و تجاری ایران در حدود ۸ هزار واحد برآورد میشوند.
- تعداد شرکتهای کوچک و متوسط مستقر در شهرکهای صنعتی کشور نیز در حدود ۴۵ هزار واحد تخمین زده میشود.
- صادرکنندگان کشور (متوسط 5 سال گذشته) در حدود ۱۲ هزار شرکت حقوقی و افراد حقیقی هستند.
- از میان ۵۳ هزار واحد بزرگ، متوسط و کوچک فعال در کشور، فقط ۵۰۰ شرکت هستند که سهم غالب در صادرات غیرنفتی رادارند. (سهمی بالای ۹۲ درصد)
- از میان ۴۵ هزار واحد صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی نیز فقط ۹۰۰ شرکت هستند که در حدود 1 تا 2 میلیارد دلار صادرات دارد. (بطور متوسط هر شرکت در حدود یک میلیون دلار)
- تعداد کشورهای اصلی هدف صادراتی ایران که بالغ بر ۹۰ درصد صادرات ایران را جذب میکنند، در طول 20 سال گذشته از ۲۲ کشور به 8 کشور کاهش پیدا کردهاند.
- تنوع سبد محصولات صادراتی ایران به شدت کم است و ضریب تمرکز محصولات صادراتی تقریباً ۴۵ درصد است. (این عدد هر چه کمتر باشد، به معنی تنوع بیشتر محصولات سبد صادراتی است و محدوده آن بین ۰ تا ۱ است. از این منظر تنوع محصولات اصلی صادراتی ترکیه در حدود 7 برابر محصولات صادراتی ایران است)
- خدمات پشتیبان نهادهای مرتبط با تجارت خارجی کشور (نظیر بانک، خطوط اعتباری، حمل و نقل، صندوق ضمانت صادرات، بیمه، مالیات، تأمین اجتماعی، خدمات بندری، زیرساختهای تجاری، تعرفه ها و …) هیچکدام رقابت پذیر نسبت به همتایان خارجی خود حتی در منظقه نیستند.
بنا بر این واقعیات هشداردهنده، خانه توسعه تجارت میکوشد تا با جذب نخبگان، صاحبان اندیشه و با تجربه، کارشناسان فنی در سطح داخل و دنیا، اهداف زیر را محقق سازد:
- توانمندسازی دهها هزار بنگاه کوچک، متوسط و بزرگی که سهمی از تجارت خارجی ندارند.
- ارائه مشاورههای تخصصی به مدیرانی که افق دید توسعه بازار و توسعه برند را در بنگاه خود دارند. (مشاورههای توسعه برند محصول و بنگاه، توسعه بازار، حقوقی، بیمه، خدمات تجاری، ثبت برند و…)
- تحلیل شرایط آینده تجاری دنیا با هدف ترسیم نقشه راه کاربردی برای توسعه بازار با توجه به تحریمها و شیوع ویروس کووید ــ ۱۹ و آشفتگی حاکم بر فضای اقتصاد و تجارت جهانی
- برگزاری دورههای آموزشی تجارت خارجی، برندسازی و سایر رویدادهای تجاری در داخل و خارج از کشور
- ایجاد سینرژی و هم افزایی بین سرمایهگذاران داخلی و خارجی با کارآفرینان داخلی، و معرفی بازارهای مستعد تجاری و نیز زنجیره های پیشین و پسین در داخل و خارج از کشور، با هدف تقویت برند صادراتی ایران و حضور فعال و مستمر محصولات ایرانی در بازارهای هدف تجاری ایران
- آشنایی با ظرفیتهای تهاتر در تجارت خارجی، در غیبت روابط بانکی؛ با معرفی شرکتهای توانمند در این حوزه
- کمک به تدوین سند راهبردی توسعه تجارت و تقویت برند تجاری ایران در سطح ملّی
- افزایش ضریب نفوذ تکنولوژی نظیر هوش مصنوعی و ربوتیک در ساختار تولید و تجارت کشور و استفاده از این فناوریهای نوین در توسعه بازار بنگاهها به ویژه در دوران پساکرونا
- تعریف الگوهای جدید توسعه بازار با استفاده از ظرفیت دیجیتال مارکتینگ و ضریب نفوذ شبکه های اجتماعی در بازار مصرف
ما برآنیم تا بزرگترین مرجع مشاوره و توانمندسازی بنگاههای تجاری در کشور شده و تخصصی ترین آموزههای تجارت خارجی کشور را در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه به بنگاه های مستعد ارائه دهیم.
خانه توسعه تجارت، خانهای است برای توسعه و تحول؛ کانونی است برای کارآفرینانی که رویای برند جهانی را دارند؛ باشگاهی است از قهرمانان بدون مرز تجارت خارجی؛ و روایتگر قصه آنانی که خود را شایسته افسانه شدن میدانند..